Alergeny

Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které upravuje stávající předpisy o označování potravin v Evropské unii, je nutné umožnit strávníkům informovaný výběr potravin, které jsou pro ně bezpečné. Výsledkem je ochrana zdraví strávníků a zaručení jejich práva na informace.

Každý strávník si musí tyto látky nebo produkty hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační stejně tak, jako každý jiný výrobce potravin a pokrmů. Jídelna může poskytnout informace písemně, elektronicky nebo ústně.

Nařízení EU č. 1169/2011 uvádí seznam 14 hlavních potenciálních alergenů. Seznam alergenů je zobrazen za názvem pokrmu. Na jídelním lístku jsou alergeny označeny čísly za jednotlivými pokrmy. Seznam alergenů je vyvěšen spolu s jídelníčky.

Seznam alergenů:

1 obilniny obsahující lepek

2 korýši

3 vejce

4 ryby

5 podzemnice olejná (arašídy)

6 sója, sójové boby

7 mléko

8 skořápkové plody (ořechy)

9 celer

10 hořčice

11 sezamová semena

12 oxid siřičitý a siřičitany

13 vlčí bob (lupina)

14 měkkýši